Prezenta rundă de finanțare are o valoare totală de 500.000 lei și își propune să finanțeze unul-două proiecte care abordează probleme și oportunități legate de eficiență energetică.
Proiectele selectate pot fi susținute cu bugete suplimentare pentru o perioadă de până la trei ani. Ele vor fi evaluate integral la finalul fiecărui an de implementare, iar în baza rezultatelor obținute și a capacității Platformei de mediu pentru București de a atrage fonduri, se va negocia și semna următoarea etapă de finanțare.
În urma mapării problemelor și soluțiilor de mediu din București și Ilfov, care pot fi abordate de societatea civilă, și a unui proces de consultare și prioritizare cu principalii actori din domeniu, am decis următoarea arie de interes pentru prezentul apel de proiecte:
Prin eficiență energetică înțelegem dezvoltarea unui set de metode, soluții şi investiții realizate cu scopul reducerii consumurilor de energie minimizând pierderile și maximizând rezultatele dorite.
În contextul clădirilor sau sistemelor, poate include măsuri de reducere a consumului de energie, utilizarea surselor de energie regenerabilă sau implementarea tehnologiilor mai eficiente din punct de vedere energetic. Scopul este de a optimiza utilizarea energiei pentru a reduce impactul asupra mediului și a costurilor asociate.
Exemple de proiecte care NU sunt de interes pentru program (lista de mai jos este doar orientativă, nu este exhaustivă):
Prezenta rundă de finanțare are o valoare totală de 500.000 lei și va finanța între unul-două proiecte.
Decizia cu privire la sumele acordate fiecărui proiect va fi luată pe baza necesității relevate de bugetele aplicanților și de activitățile propuse în proiect.
Finanțarea se dorește a continua pentru 3 ani de activități. Proiectele vor fi evaluate integral la finalul fiecărui an de implementare, urmând ca în baza rezultatelor obținute și a capacității Platformei de mediu pentru București de a atrage fonduri, să se negocieze și semneze următoarea etapă de finanțare.
Proiectele pot fi depuse de organizații non-guvernamentale, neafiliate politic care vor desfășura activitățile propuse în București-Ilfov. Grupurile de inițiativă ca atare nu sunt eligibile, decât dacă aplică împreună cu un ONG gazdă.
Nu sunt eligibili să aplice angajații ENGIE România sau ai organizațiilor afiliate, și nici alți membri de gradul I și II ai familiilor acestora (copii, părinți, frați/surori, soț/soție ai angajaților ENGIE România).
1. Formularul de înscriere proiect – formular online pus la dispoziție de către Finanțator
2. Coordonatorul de proiect:
3. Proiectul
Aplicațiile la acest Program vor trece prin următoarele etape de selecție:
După aceste etape, selecția proiectelor este considerată finală și proiectele câștigătoare vor fi făcute publice.
Proiectele finanțate vor fi selectate în baza următoarelor criterii, care sunt punctate cu note de la 1 la 5:
Pentru a putea înscrie o idee de proiect în competiție trebuie să:
Pentru a putea înscrie un proiect trebuie să vă fi creat înainte un cont de utilizator (vezi mai sus).
Odată autentificat, veți vedea Programele de finanțare disponibile în pagina principală sau în meniul de sus Fonduri. Selectați Platforma de mediu București și va apărea formularul de înscriere a proiectului pe care trebuie să-l completați.
Când începeți să completați formularul și îl salvați, dacă ieșiți din cont sau vă deconectați din platformă, veți regăsi formularul de proiect la care lucrați, după reconectare, accesând meniul
Start. Pentru a continua completarea aplicației, apăsați pe titlul programului la care vreți să aplicați și vi se va deschide ultima variantă salvată a formularului pe care ați început să-l completați.
Pentru a trimite formularul completat pentru evaluare (ATENȚIE! până cel târziu 22 ianuarie 2024 ora 18:00) apăsați pe butonul “Trimite”. Odată trimis în evaluare, formularul nu mai poate fi modificat; acesta poate fi doar vizualizat.
Pentru ușurință, vă recomandăm să scrieți aplicația în formularul Word din arhiva de Materiale auxiliare, înainte de a o încărca pe platformă.
Înainte de a începe să scrieți proiectul, asigurați-vă că ați descărcat și parcurs documentele din arhiva “Materiale auxiliare” disponibilă AICI.
În arhiva “Materiale auxiliare” veți găsi următoarele documente:Componența integrală a juriului va fi anunțată pe website-ul Platformei de mediu pentru București înainte de 31 decembrie 2023.
Membrii juriului nu pot aplica în competiție, direct sau indirect. În măsura în care un membru al juriului este direct interesat de unul dintre proiecte, se va abține de la punctare și dezbateri în ceea ce privește proiectul respectiv.
*Decizia juriului de a nu acorda finanțare unor idei de proiect este definitivă și nu poate fi contestată de aplicanți.
În perioada apelului de propuneri de proiecte vom organiza două sesiuni de discuții cu potențialii aplicanți pentru a clarifica orice întrebări legate de aplicație. Sesiunile vor avea loc online, cu programare prealabilă pe email (erika@fundatiacomunitarabucuresti.ro), pe datele de: 12 decembrie 2023 ora 17:00-18:30, 15 ianuarie 2024 ora 17:00-18:30.
Lista proiectelor finanțate va fi publicată după data de 15 februarie 2024.
Grupul de companii ENGIE Romania activează în următoarele domenii de activitate: distribuţie şi furnizare de gaze naturale, producție din surse regenerabile și furnizare de energie electrică, precum și soluții verzi și servicii tehnice pentru instalaţii de gaze naturale şi centrale termice.
ENGIE Romania are 3 axe principale de acțiune în domeniul responsabilității sociale: protecția mediului înconjurător, educația și sănătatea. În domeniul protecției mediului înconjurător, prioritățile companiei sunt facilitarea accesului la energie verde pentru consumatorii aflați în precaritate energetică, îmbunătățirea eficienței energetice a unor clădiri unde se desfășoară activități sociale precum și încurajarea soluțiilor energetice inovatoare pentru a diminua emisiile de carbon. ENGIE Romania a investit, din 2005 până în prezent, 1.938.000 euro în proiecte ce promovează soluții sustenabile, derulate în parteneriat cu mai multe ONG-uri, iar angajaţii săi au dedicat aproximativ 10.400 de ore de voluntariat pentru cauze sociale din domeniul mediului înconjurător.
Hub V7, Strada D.I. Mendeleev, nr. 5, etaj 1, sector 1, București
Pentru întrebări legate de program și procesul de aplicație, o puteți contacta pe Erika ANDRÁSI la: email: erika@fundatiacomunitarabucuresti.ro, telefon: 0740 050510.